torsdag, oktober 2

Jag blev med pumpa...


Sorter och recept? Anyone?

2 had a nice cuppa:

Anonym sa...

Världens godaste pumpasoppa:

Ingredienser:
- En pumpa, cirka 20-30 cm i diameter, orange eller grön.
- En gul lök
- 2-3 potatisar
- Flera vitlöksklyftor
- Grönsaksbuljong (2 tärningar)
- Saften av en hel apelsin
- En ganska stor bit (5-8 cm) färsk ingefära
- Svartpeppar
- Malen koriander
- Örtsalt eller vanligt salt
- Färsk hackad persilja (vi tar köpt från frysen).

1.) Skär pumpan i klyftor och skala dessa med potatisskalare. Skala potatisen och tärna pumpa och potatis i små tärningar. Bryn dessa tillsammans med hackad lök och pressad vitlök i ganska mycket smör i en stor kastrull.
2.) När det brynts litet, smula över buljongtärningar och häll hett vatten över. Bra att ha hett vatten fixat innan i en kastrull bredvid. Ta inte för mycket, bättre att späda senare.
3.) När potatis och pumpa blivit mjukt, puré:a med en mixerstav till slät konsistens. Riv ingefäran och ha i denna, ha i apelsinsaften, svartpeppar, malen koriander och mycket persilja och smaka av tills smaken är bra.
4.) Låt soppan puttra ett tag så att smakerna går in mer i varann, späd eventuellt med lite vatten men soppan ska vara tjock och krämig. Tillsätt mer kryddor, eventuellt lite spiskummin också, salt, osv, efter behag.
Soppan ska ha en mild smak, men det ska gå att känna ingefäran, apelsinen och koriander sådär lite i efterhand, smaskens!

Servera med vitlöksbröd och vitt vin, mums!

emma sa...

Det ante mig att du skulle svara! :)

Den stora pumpan blev intjoffad i ugnen tillsammans med lite rotsaker och rosmarin - urgott! När vi skar upp den luktande den vattenmelon men efter ugnen hade den en rotfruktigare smak och härlig mjuk konsistens.

Den andra tänkte jag göra bröd på:
http://www.vasterbottensmat.nu/default.asp?id=1473&ptid=1278

 
template by suckmylolly.com